Keramieken kaartenhouders 🏠
- Merel Oudijk
- 21 mei
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 mei
Het begin
In februari 2024 ben ik begonnen met het maken en ontwerpen van de keramieken kaartenhouders. In mijn webshop had ik al wat kaartenhouders staan, van die standaard, houten latjes met een gleuf erin voor de kaart. Handig, maar niet zo origineel. Deze heb ik dan ook nooit echt gepromoot.
Ik werkte al een tijdje met keramiek. Ik maakte met veel plezier potjes en bakjes op de draaischijf. Maar na verloop van tijd had ik zoveel potjes, dat ik niet meer wist wat ik er mee wilde doen. Ik wilde wat anders maken van keramiek, iets wat ook paste bij mijn webshop, en bij voorkeur door de brievenbus paste. 💌
Het idee
Enthousiast begon ik aan mijn nieuwe probeersel, de huisjes. Ik maakte er 2, gewoon om uit te proberen of het idee wat ik had, ook daadwerkelijk haalbaar was van klei. En eigenlijk is het eerste concept ook de kaartenhouder geworden die het nu is! Ik heb sindsdien heel wat huisjes gemaakt, en telkens kleine details wat netter, mooier of praktischer gemaakt in het proces. Maar vanaf dag 1 was iedereen al enthousiast over de huisjes.

Een maand nadat ik de eerste huisjes had gemaakt stond ik weer op een markt, daar had ik alle 15 huisjes die ik toen klaar had, naar meegenomen. Deze waren binnen no-time allemaal verkocht. De weken daarna ben ik druk bezig geweest, en bezig gebleven met het maken van nieuwe huisjes.

Het proces
Als je wel eens met keramiek hebt gewerkt, weet je dat het niet 1,2,3 klaar is. Je begint met een stuk klei, waar je van alles van kunt maken. Ik maak er de huisjes van. Ik rol een stuk klei uit en steek de huisjes uit met mijn zelfgemaakte vormpje. De randen zijn dan nog erg ruw, en als je dat zo zou laten, worden dat scherpe randjes als deze gebakken zijn. Ik werk alles dus netjes af.

Elk schoorsteentje maak ik er met de hand op, waar ik een gaatje in maak, voor bijvoorbeeld een gedroogd bloemetje. 🌼 De gleuf haal ik er aan de zijkant uit, en ook daar werk ik die weer netjes af. Je wilt natuurlijk niet dat je kaart beschadigd als je deze in het huisje zet. Als laatste stempel ik mijn logo in de onderkant van elk huisje.


De huisjes moeten dan eerst drogen, zodat al het vocht uit de klei kan verdampen. De kleur verandert dan van een grijze tint, naar een licht grijze tot bijna witte kleur. Ik laat de huisjes rechtop drogen, zodat ze stabiel blijven staan. Zeker omdat ze zo dun zijn. In dit stadium zijn de huisjes erg fragiel. Pas als de klei helemaal droog is, kunnen de huisjes in de oven voor de eerste stook, op meer dan 1000 graden.
Wanneer de oven klaar en afgekoeld is, zijn de huisjes van klei, aardewerk geworden. Biscuit heet dat, als de huisjes gebakken zijn, maar nog ongeglazuurd.

Daar komt dan ook de volgende stap, het glazuren. Dat is het gekleurde, glanzende laagje wat je van keramieken mokken wel kent. Met verschillende kleurtjes glazuur beschilder ik alle huisjes één voor één met de hand. Zo is elk huisje uniek! 👩🏼🎨
Hierna moeten de huisjes nogmaals in de oven, voor de glazuurstook. Dan verandert het matte, poederige laagje glazuur, in een glanzende, gekleurde laag op de klei. Het is altijd even spannend hoe ze uit de oven komen, omdat alles er zo anders uit ziet als je het glazuurd, dan als het uit de oven komt!
De afwerking
Nadat de huisjes voor de 2e keer uit de oven komen, zijn ze bijna klaar. De onderkantjes zijn soms nog wat ruw, of zijn toch een beetje bol geworden door het drogen, stoken en alles daaromheen.

Dus elk huisje schuur ik aan de onderkant. Wat een hard geluid is dat! Maar zo zijn ze wel egaal, en blijven de huisjes mooi rechtop staan. Wel zo fijn als je de huisjes met een kaartje wilt neerzetten toch?
Zo ben je gauw een paar weken verder voordat een huisje klaar is. Er zit heel wat tijd, werk en liefde in. ❤️

Alle kleine details die in een huisje zitten:
Elk huisje heeft aan de onderkant mijn logo. Deze zet ik erin doormiddel van een klei stempel, die ik op maat heb laten maken door Ellen van Studio Stempel. (Niet gesponsord, gewoon een tevreden klant 😊)
In het schoorsteentje zit een gaatje, zo kun je er bijvoorbeeld een gedroogd bloemetje in zetten. 🌼

In de zijkant van elk huisje zit een gleuf, waar je een kaartje in kunt zetten (zowel een ansichtkaart als gevouwen kaart), of bijvoorbeeld een foto.
Beide kanten van de huisjes zijn geglazuurd, dus je kunt ervoor kiezen om het huisje links of rechts van het kaartje neer te zetten.
Alle huisjes pak ik op een milieuvriendelijke manier in, doormiddel van honingraat papier. Dit is eigenlijk een papieren versie van bubbeltjes plastic. Zo zijn de huisjes goed beschermd tijdens het verzenden en zien ze er leuk uit, maar wel op een recyclebare manier. ♻️
Inmiddels heb ik al meer dan 500 huisjes gemaakt en verkocht, zijn er tot nu toe 3 varianten huisjes gekomen, en hebben er dus al heel wat een huisjes een nieuw huisje gevonden. Met aandacht en liefde ga ik verder met het maken van nog meer nieuwe kaartenhouders. 🏠
Hopelijk vond je het leuk om te lezen en zien wat ik allemaal doe om de keramieken kaartenhouders te maken! Je shopt de huisjes hier.
Liefs Merel
Art by Meer
Comments